Een andere kijk: Samia’s ervaring in de verstandelijk gehandicaptenzorg

Na haar afstuderen had basisarts Samia haar zinnen gezet op een carrière als tropenarts. Een pad dat haar naar de meest afgelegen gebieden zou leiden. Uiteindelijk vond ze haar roeping in een onverwachte hoek: de verstandelijk gehandicaptenzorg. In dit artikel deelt Samia openhartig waarom deze stap, waar zij met haar indiensttreding bij Artsen van morgen mee in aanraking is gekomen, de meest verrijkende wending in haar loopbaan is geworden.

 
Een tropische start
In de tropen werd Samia geconfronteerd met de uitdagingen en ethische dilemma’s van het werken in onderbediende regio’s. “Mijn tijd in een afgelegen dorpje in Tanzania opende mijn ogen voor de complexiteit van de tropengeneeskunde, maar ook voor de beperkingen en ethische vraagstukken die daarbij komen kijken”, vertelt Samia. De ervaringen in de tropen brachten Samia tot het inzicht dat haar impact groter kon zijn in een andere setting. “Ik worstelde met de tijdelijkheid van mijn rol en het gebrek aan diepgaande verbinding met de gemeenschap. Dit zette me aan het denken over waar ik mijn vaardigheden het best kon inzetten.”

 

  Ik had nooit gedacht dat dit mijn specialisme zou worden  

 

De overstap naar verstandelijk gehandicaptenzorg

Bij terugkeer in Nederland besloot Samia zich aan te sluiten bij Artsen van morgen, waar ze uiteindelijk ook de kans kreeg om in de verstandelijk gehandicaptenzorg te werken. Het was tijdens de oriënterende gesprekken met haar persoonlijke medische carrière adviseur bij Artsen van morgen dat Samia zich realiseerde dat deze richting haar nieuwe roeping zou kunnen zijn. Aanvankelijk had Samia niet verwacht als arts in de verstandelijk gehandicaptenzorg te starten, omdat dit vakgebied haar vrij onbekend was en het tijdens haar studie nauwelijks behandeld is. Toch trok de complexiteit en diepgang van deze doelgroep haar al snel aan. “Ik had nooit gedacht dat dit mijn specialisme zou worden. Maar na een gesprek met mijn medische carrière adviseur, een Arts Verstandelijk Gehandicapten en een dag meelopen, wist ik zeker dat dit de plek was waar ik kon groeien en écht verschil kon maken”, vertelt Samia enthousiast.

De speciale zorgsetting binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg dwong haar om buiten de gebruikelijke medische protocollen te denken en aangepaste zorgplannen te ontwikkelen die rekening houden met de individuele behoeften van elke patiënt. ‘’Daarbij was het ontzettend fijn dat mijn medische carrière adviseur bij Artsen van morgen zelf medisch geschoold is en dus goed mee kon denken, ook op de inhoud’’, legt Samia uit. 

 

Unieke uitdagingen en vaardigheden

In de verstandelijk gehandicaptenzorg wordt Samia dagelijks geconfronteerd met unieke uitdagingen die haar conventionele medische training op de proef stellen. Deze zorgsector vereist dat zorgverleners vaak vertrouwen op hun klinische blik en creativiteit, omdat de toegang tot uitgebreide diagnostische tools op locatie beperkt is. “Je leert effectief te handelen met beperkte middelen, wat je dwingt om creatieve oplossingen te bedenken en zelfverzekerd beslissingen te nemen”, legt Samia uit.

 

 Geen twee patiënten zijn hetzelfde,
zelfs niet als ze hetzelfde syndroom hebben 

 

In deze setting is elke patiënt uniek, met complexe en vaak meervoudige behoeften die een persoonlijke benadering vereisen. Dit maakt het noodzakelijk om per casus te kijken en niet te vertrouwen op een one-size-fits-all benadering. “Geen twee patiënten zijn hetzelfde, zelfs niet als ze hetzelfde syndroom hebben. Elke dag daagt je uit om scherp te zijn en elke situatie zorgvuldig te evalueren”, zegt Samia. Ze moet vaak snel handelen, gebaseerd op haar kennis en intuïtie, zonder altijd te kunnen leunen op de bevestiging van onderzoeksuitslagen.

 

Bureaucratische uitdagingen 

Samia is zich tijdens haar werk in de verstandelijk gehandicaptenzorg ook bewust geworden van de bureaucratische uitdagingen binnen de zorg. Ze is geschrokken van de moeilijkheden die ze ondervindt bij het regelen van noodzakelijke zorg voor deze zeer kwetsbare doelgroep, iets wat ze beschrijft als ‘schrijnend’. “Het is vaak lastig om zaken geregeld te krijgen voor mensen die geen stem hebben binnen ons zorgsysteem. Dit heeft me gedreven om mij hard te maken voor deze doelgroep en hen nog meer een stem te geven”, deelt Samia. 

 

 Ik zou elke arts aanraden om ervaring op te doen in de Verstandelijk Gehandicaptenzorg 

 

Niets is vanzelfsprekend, ook in de zorg niet

Haar ervaringen binnen deze discipline hebben haar perspectief op medische zorg fundamenteel veranderd. Ze merkt dat veel basisartsen soms ‘lui’ denken binnen de kaders van wat traditioneel verwacht wordt. “In de verstandelijk gehandicaptenzorg moet je constant scherp zijn en elk detail meewegen. Dit dwingt je om out of the box te denken en niet te vertrouwen op de vanzelfsprekendheid van de zorgpaden die we zo vaak volgen”, legt Samia uit. Ze is van mening dat elke arts zou profiteren van ervaring in deze zorgsector. Niet alleen om hun medische vaardigheden te verrijken, maar ook om een meer empathische en adaptieve benadering van patiëntenzorg te ontwikkelen.

 

Waarom iedere basisarts ervaring zou moeten opdoen in de gehandicaptenzorg

Samia's pleidooi voor een verplichte coschap in de verstandelijk gehandicaptenzorg onderstreept haar overtuiging dat deze ervaring essentieel is voor de ontwikkeling van betrouwbare, creatieve en empathische zorgprofessionals. "Deze zorgsetting gaat verder dan medische behandeling alleen. Het leert je menselijkheid, geduld en het belang van elke patiënt zien als een uniek individu. Dankzij deze ervaring heb ik mijn flexibiliteit en aanpassingsvermogen nóg verder ontwikkeld in mijn werk," concludeert Samia.

 

 Deze zorgsetting gaat verder dan enkel de medische behandeling 
 

Samia’s bijdrage aan Artsen van morgen

Alex Saad, oprichter van Artsen van morgen, reageert met gepaste trots op de woorden van Samia: “We zijn ongelooflijk blij om Samia binnen ons artsenteam te hebben. Haar sterke karakter, bereidheid tot verandering en kritische blik, verrijken niet alleen ons team, maar ook de kwaliteit van de zorg. Ze vertegenwoordigt de waarden die we bij Artsen van morgen koesteren en bewijst dat met de juiste instelling elke uitdaging te overwinnen is.”

 

Wil je meer weten over de carrièremogelijkheden buiten het ziekenhuis? Klik hier en plan nu een vrijblijvend gesprek in met één van onze medische carrière adviseurs!

Redactie Artsen van morgen

Geschreven door
Redactie Artsen van morgen

29 oktober, 2024