Ana: ''Werken met gevluchte kinderen is bijzonder én uitdagend!''

 


Interview met Ana (26), ANIOS J.G.Z. bij Artsen van morgen

In de dynamische wereld van de geneeskunde zijn er altijd jonge artsen die de uitdaging aangaan om écht het verschil voor anderen te maken. Één van die gedreven artsen is onze eigen Ana, een 26-jarige basisarts bij Artsen van morgen. In dit interview vertelt Ana ons alles over haar eerste baan als arts, haar bewuste keuze voor de eerstelijnszorg, haar werk met geïmmigreerde kinderen en de uitdagingen die ze tegenkomt. 

 

Je eerste baan als arts! Hoe bevalt dat?

Ana begint enthousiast te vertellen over haar eerste baan: "Mijn eerste baan bevalt erg goed! Het is fijn om nu zelf verantwoordelijk te zijn voor mijn patiënten en mijn eigen beslissingen te kunnen nemen. Wat ik vooral waardeer is dat de J.G.Z. geen acute geneeskunde is, waardoor ik op een prettige en rustige manier kan inkomen in het artsenberoep en het vertrouwen in mezelf kan opbouwen."

 

Waarom wil je werken in de eerstelijnszorg?

Ana legt aan ons uit dat ze om verschillende redenen voor de eerstelijnszorg heeft gekozen: "Ten eerste ben ik ervan overtuigd dat de eerstelijnszorg van groot belang is voor de algehele gezondheid van de bevolking. Er zou meer aandacht voor de preventieve geneeskunde moeten zijn. Voorkomen is tenslotte nog altijd beter dan genezen.''

 

  Het positief beïnvloeden van het leven van jonge kinderen maakt mijn werk zo waardevol


''Daarnaast wilde ik graag de verschillende specialisaties goed verkennen voordat ik een definitieve beslissing zou maken over mijn toekomst. Tijdens mijn opleiding heb ik gemerkt dat het ziekenhuis-leven niet helemaal bij mij past, maar dat neemt niet weg dat ik het artsenberoep wel erg mooi vind en daar veel voldoening uit haal.

Tot slot spreekt de holistische benadering van de eerste lijn mij ontzettend aan, waarbij het psychosociale aspect een belangrijke rol speelt. Goede communicatie met patiënten is binnen dit vak extra belangrijk, en juist dat vind ik zo leuk."

 

Waarom de jeugdgezondheidszorg?

Ana straalt terwijl ze vertelt over haar keuze voor de jeugdgezondheidszorg (J.G.Z.): "Ik heb altijd al een sterke affiniteit gehad met kinderen. Het holistische aspect binnen de J.G.Z. en het belang van goede communicatie maken het artsenvak juist zo mooi. Na het maken en bespreken van mijn persoonlijkheidstest en verschillende gesprekken met mijn carrière adviseur bij Artsen van morgen, werd mijn vermoeden bevestigd en was mijn keuze snel gemaakt!''

 

 Je hoeft mensen niet altijd beter te maken, om veel voor hen te kunnen betekenen

 

''Het geeft mij veel voldoening om kinderen uit hun schulp te doen kruipen, een band met ze op te bouwen, of ouders gerust te kunnen stellen wanneer zij zich zorgen maken over hun kind. Je hoeft mensen niet altijd beter te maken om veel voor ze te kunnen betekenen. Daarnaast geniet ik ook van het didactische aspect van de J.G.Z. , waarbij ik ouders en kinderen voorlichting geef over uiteenlopende onderwerpen."

 

Met welke doelgroep werk je?

Ana vertelt vol enthousiasme over haar ervaringen met geïmmigreerde kinderen: "Op dit moment werk ik voornamelijk met Oekraïense kinderen, maar ik zie ook kinderen met andere migratieachtergronden. Het werken met deze doelgroep is bijzonder en uitdagend. Communicatie kan soms lastig zijn vanwege de taalbarrière. Het vereist creativiteit om mezelf duidelijk te maken en in gesprek te gaan met ouders en kinderen. Bovendien hebben deze kinderen vaak geen optimale zorg ontvangen in hun land van herkomst en bevinden ze zich veelal in een uitermate kwetsbare situatie. Het is daarom extra belangrijk om alert te zijn en goed te beoordelen wat er speelt."

 

Welke uitdagingen kom je veel tegen in je huidige rol?

Ana deelt enkele uitdagingen die ze in haar werk tegenkomt: "De taalbarrière is zeker een belangrijke uitdaging in mijn werk. Het is soms erg lastig om dingen boven tafel te krijgen en elkaar goed te begrijpen wanneer je niet dezelfde taal spreekt. Ik probeer dit o.a. op te lossen door Nederlands, Engels, gebaren en Google Translate te gebruiken. In sommige gevallen schakel ik de hulp in van een professionele tolk."

Ana benadrukt ook dat haar functie helemaal nieuw is binnen de Jeugdgezondheidszorg: "Mijn rol is ontstaan vanuit een bepaalde noodzaak om zorg te verlenen aan de grote aantallen gevluchte kinderen binnen Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek. Hierdoor moest ik zelf het wiel uitvinden en veel verantwoordelijkheden nemen voor de beslissingen die ik nam. Hoewel dit in het begin spannend was, vond ik het ook bijzonder om deze autonomie, vrijheid en verantwoordelijkheid te krijgen. Daarnaast kan ik, zo nodig, altijd rekenen op de nodige supervisie! Het is leuk om mijn eigen stempel te kunnen drukken, in plaats van enkel volgens richtlijnen of de keuzes van anderen te werken."

 

Is jou een specifieke casus bijgebleven en waarom?

Ana denkt even na en glimlacht: "Ik heb veel bijzondere casuïstiek voorbij zien komen. Maar er is één casus die me echt is bijgebleven. Ik herinner me een jonge Oekraïense jongen die in het begin erg gesloten en angstig op mij overkwam.''

 

Het was hartverwarmend om te zien hoe hij opbloeide en meer zelfvertrouwen kreeg

 

''Na enige tijd slaagde ik erin een band met hem op te bouwen. Ik zag de muur die hij om zich heen had gebouwd langzaam maar zeker afbrokkelen. Het was hartverwarmend om te zien hoe hij langzaam opbloeide en meer zelfvertrouwen kreeg. Deze ervaring herinnert me eraan waarom ik dit werk doe en hoe waardevol het is om het leven van een kind positief te mogen beïnvloeden."

 

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ana legt uit dat haar werkdag sterk varieert: "Mijn werkdag hangt af van wat er die dag op de planning staat. Naast het zien van buitenlandse kinderen in de leeftijdsgroep van 4 tot 18 jaar op hun school, ben ik ook verantwoordelijk voor inhaalvaccinaties. Dit betekent dat ik of op een middelbare school jongeren zie, of op een basisschool kinderen met hun ouders ontmoet, of op onze hoofdlocatie inhaalspreekuren coördineer. Daarnaast heb ik vergaderingen met collega's, werk ik thuis of op kantoor aan administratieve taken, stel ik vaccinatieplannen op en bel ik ouders ter voorbereiding op spreekuren."

 

Met wie werk je veel samen?

Ana legt uit in welk multidisciplinair verband zij samenwerkt met andere professionals: "Als ANIOS binnen de J.G.Z. werk ik samen met een breed scala aan mensen en instanties. Denk bijvoorbeeld aan jeugdverpleegkundigen, doktersassistenten, administratief medewerkers, scholen, gezin- en opvoed coaches, psychologen, diëtisten, sportcoaches, verloskundigen en nog veel meer. De samenwerking met zoveel mensen is te danken aan de holistische benadering van de eerstelijnszorg. We streven er gezamenlijk naar om alle aspecten die van invloed zijn op de algehele gezondheid van het kind, de jongere of het gezin te optimaliseren."

 

Wat geeft jou energie in je werk?

Ana straalt terwijl ze antwoordt: "Ik haal vooral energie uit het werken met kinderen en ouders. Het geeft me een goed gevoel als ouders tevreden de deur uitgaan of wanneer jongeren zich voor me openstellen. Ook de positieve werksfeer binnen het team geeft me energie en maakt het werk nog leuker."

 

Wat wil je hierna doen?

Ana vertelt enthousiast over haar interesse in andere vakgebieden in de eerste lijn: "Ik heb een ontzettend fijne tijd achter de rug, maar ben nu toe aan een volgende ervaring. Op dit moment ben ik erg geïnteresseerd in de huisartsgeneeskunde, maar voordat ik me daarop ga richten, wil ik mogelijk ook de verdieping hebben gezocht binnen de ouderengeneeskunde. Ik ben me erg bewust van het belang om verschillende specialisaties te verkennen, alvorens ik een definitieve keuze maak over mijn toekomstige loopbaan."

 

Waarom Artsen van morgen?

Ana legt uit waarom ze heeft gekozen voor Artsen van morgen: "Ik ben erg tevreden dat ik ervoor heb gekozen om me bij Artsen van morgen aan te sluiten. Ik vind het een hele prettige organisatie, met een open organisatiecultuur.''

 

Mijn belangen staan voorop in de beslissingen die genomen moeten worden

 

''De collega's op kantoor denken altijd met mij mee en stellen mijn belangen voorop in de beslissingen die genomen moeten worden. Ik kan zeer laagdrempelig contact met hen opnemen en krijg alle ruimte om altijd eerlijk te kunnen zijn. Het is fijn om een eigen carrière adviseur te hebben die meedenkt en mij begeleidt in mijn proces om de juiste specialisatie te vinden. Ze komen zelf allemaal uit de zorg, waardoor ik mij nog beter begrepen voel. Ik merk dat ik daar veel aan heb en mijn loopbaan zo beter vorm kan geven. Bovendien bieden ze goede arbeidsvoorwaarden, wat ook mooi meegenomen is!"

 

Tips voor collega's?

Ana sluit het interview af met een belangrijke tip voor alle collega's: "Doe vooral wat je leuk vindt en wees niet bang om fouten te maken. Het verkennen van verschillende specialisaties kan leiden tot waardevolle ervaringen en biedt een uitstekende basis om tot een juiste carrièrekeuze te komen. Gun jezelf de tijd en investeer daarin!''

Redactie Artsen van morgen

Geschreven door
Redactie Artsen van morgen

12 oktober, 2023